Падналият индонезийски самолет Boeing 737-500 на авиакомпания Sriwijaya Air в

...
 Падналият индонезийски самолет Boeing 737-500 на авиакомпания Sriwijaya Air в
Коментари Харесай

Най-големият кошмар за самолетите - Яванско море

 

Падналият индонезийски аероплан Boeing 737-500 на авиакомпания Sriwijaya Air в Яванско море, покрай Джакарта през днешния ден върна ужаса от нещастието на още две самолетни  произшествия - от 2014 и 2018 година. Само за седем години Яванско море погълна телата на повече от 400 души и се преврърна в новия Бермудски тригълник на 21 век. 

Днешната злополука

65 индивида е имало на борда на самолетната компания Sriwijaya Air, третата по величина в страната. Всички жертви са индонезийци, написа локалният уебсайт Detik като се базира на транспортния министър на страната Буди Сумади. 10 от тях са деца. 12 членен е бил екипажът, което е абсолюйтно извънредно за вътрешен полет. Най -вероятно е имало втори екипаж, който се е пребазирал.

Според първичната информация машината е паднала в райна на остров Лъки в морето, 4 минути след политане. Последният път, когато водачът се е свързал с кулата в Джакарта е било 3 минути след началото на полета, пътуващ от столицата на Индонезия през Яванско море към различен огромен град -Понианак, в провинцията на Западен Калимантан. Радарите са отчели, че единствено за минута полетът внезапно е свалил височина, по-късно е липсващ от тях. По-късно станало ясно, че е паднал в морето. Индонезийските управляващи още нямат пояснение за какво водачът не е подал сигнал за злополучие.

Индонезийските медии към този момент разгласиха видео с хипотетичното място на злополуката на Boeing 737-500. По тяхна информация поданици на околните оастрови разказали по какъв начин са чули два гърмежа, а след това видели по водата парчета. Част от тях са открити и в северните елементи на остров Ява.

Адският звук приличал на гърмеж от бомба, настояват риболовци, които са били най-близо до нещастието.

Самолетът се оказал, че е много остарял – на повече от 26 години. Първият му полет е бил напролет на далечната 1994 година.

Каква е повода - техническа нередовност, гърмеж на борда или неточност на водача, занапред ще излиза наяве.

Малайзийският Боинг

Но е реалност, че това е следващата злополука в морето, в което от 7 години лежят телата на 162 души, починали при авиокатастрофата на малайзийския Боинг на самолетна компания AirAsia. Този случай остава една от най-големите авиозагадки. Една от версиите бе, че полетът, който бе от индонезийския град Сурабая в източната част на остров Ява за Сингапур, се е разрушил в Яванско море.

Спасителната интервенция се ръководеше от Индонезия, само че в нея участваха представители на Малайзия, Корея и Сингапур. В индонезийската част на Яванско море в началото бяха открити парчета от машината, както и телата на 40 от пасажерите. Твърдеше се, че индонезийски боен аероплан е забелязал на дъното на морето сянка с формата на изчезналата машина.  Служител на индонезийското транспортно министерство тогава изясни, че дълбочината на морето в региона, където са открити останките, е към 25-30 метра. Последният контакт на капитана на самолета с кулата в Джакарта е бил, когато водачът е изискал да се издигне, с цел да избегне буреносни облаци. След това машината изчезнала без да изпрати сигнал, че нещо не е наред.

Една от версиите е, че повода за злополуката е човешки фактор – неточност на водача, който е трансформирал маршрута на полета в рискова зона над Яванско море.

Месеци по-късно австралийски аероплан сподели фотоси на подозрителни обекти в Яванско море, наподобяващи на части от потопен аероплан. Впоследствие стана ясно, че те не са на  изчезналия малайзийски аероплан, само че по този начин и не се разбра от коя злополука са. Те са били засечени в югозападния завършек на индонезийския остров Калимантан. Зоната е на към 700 благи от мястото, където самолетът се изгубва от радарите. Ако в действителност това са остатъци от аероплан, това е следващото доказателство, че Яванското море прекомерно постоянно взима жертви от въздуха.

Първата злополука с Боинг 737 МАХ

Това се случи и през 2018-та, когато аероплан на най-младата индонезийска компания -Lion Air с двама опитни водачи, се разруши минути след излитането си от летището в столицата Джакарта. Боинг 737 MAX, който се оказа, че е летял едвам 18 месеца, отнесе гибелта на 189 души . Машината прелетя тогава 13 минути и падна в Яванско море. Преди това, самолетът също като днешния, внезапно почнал да губи височина, водачите подали сигнал за връщане, само че не съумели да стигнат до брега.

Полетът още веднъж е бил вътрешен - от Джакарта до Пангкал Пинанг, на остров Суматра.

След като бяха открити отломките и черната кутия, от компанията оповестиха, че самолетът е имал механически проблем предния ден, само че той е бил отхвърлен. Машината е била по-новият модел от серията спрямо този от днешния въздушен пъкъл край Джакарта.

Катастрофата от 2018 година постави началото на черната серия на Boeing 737 MАХ, който от най-бързо продавания аероплан в историята на американската компания се трансформира в най-големия й проблем. Впоследствие се откри механически недостатък, който приземи машините по целия свят, а разрешителното бе върнато от американския въздушен регулатор едвам преди месец.

Проклятието на войната

Зловещите секрети на Яванско море обаче остават неразкрити и жертвите на авиокатастрофи продължавата да порастват.

Каквито и да са били аргументите за днешната покруса, въздушният регион над Яванско море сигурно ще бъде обект на щателни интернационалните полемики и смяна на трасетата, тъй като суровото време е тестване даже за опитните водачи, което е разказано в редица летателни дневници.     

Любителите на тайните теории пък свързат поредицата от нещастия в района с „ проклятието на войната “, направено от 2173 моряци на междусъюзническите сили, които дружно с корабите са потопени от японците през Втората международна война. Сражението към остров Ява поставя края на междусъюзническите интервенции в района, американци и британци се изтеглят към Австралия, а с премахването на холандския флот, Нидерландия дефинитивно изгубва контрола над колониите.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР